ZENGŐVIDÉK

Családi Erőforrás Központ


ZENGŐVIDÉK

Családi Erőforrás Központ


ZENGŐVIDÉK

Családi Erőforrás Központ


ZENGŐVIDÉK

Családi Erőforrás Központ


ZENGŐVIDÉK SZÍVESSÉGBANK

Alapszabály

Mi a szívességbank?

“Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.” (Ralph Waldo Emerson)

Képzeljünk el egy közösséget, ahol az emberek sokféle tudásukat és képességüket felhasználva munkát végeznek egymás számára. Erőfeszítéseikért pedig nem kérnek pénzt, mert tudják, hogy hamarosan a közösség másik tagja segíti majd ki őket egy nekik szükséges dologban. De vajon milyen sikerrel működhet egy ilyen bizalomra építő, közösség­centrikus kezdeményezés ma Pécsváradon? Ez rajtunk múlik!

Tagság:

A szívességbanknak bárki tagja lehet, aki betöltötte 18. életévét. A szívességbankhoz csak magánszemélyek csatlakozhatnak. Regisztrálni a „Zengővidék” Családi Erőforrás Központban lehet (7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 31.), hétköznapokon 8:00-18:00 között. Érvényes tagsághoz a belépni kívánó személynek legalább 1 felajánlást kell tennie. A tagság megszűnhet kilépéssel, vagy az egyenleg -300 (mínusz háromszáz) váradi peták alá csökkenésével.

Kilépni csak 0 illetve pozitív egyenleggel lehet! A tagok kizárhatóak meg nem engedett magatartás miatt (pl. háromszori negatív visszajelzés több tagtól; visszaélés; felajánlott tétel meg nem adása, visszavonása).

Ügyvitel:

A szívességbank ügyvitelét a „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Iroda végzi.

Feladatai:
- Regisztrálja az új tagokat. Havonta könyveli a dokumentált ügyleteket, valamint frissíti a keres-kínál listát. Telefonon, illetve e-mailben segítséget nyújt, információt szolgáltat a szívességbankkal kapcsolatban.

Jogai:
- A Szívességbank ügyvitelét végző „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Iroda visszautasíthatja olyan felajánlás nyilvántartásba vételét, amely jogi vagy más szempontok alapján kifogásolható, ha nem megfelelő/elvárható állapotú (törött, szakadt, használhatatlan) termék kerül felajánlásra (állapota kárt tehet személyekben).
- A szervező csoport kizárhatja azt a tagot, aki tevékenységével megsérti a csoport szabályait, a jogi vagy az erkölcsi normákat.

Felajánlás:

A felajánlásokat a felajánlók kötelesek teljesíteni. Visszavonás, csakis indoklással, legfeljebb kétszer történhet meg. Visszavonás csakis a „kiadás”(le nem foglalás előtt) időszakában lehetséges, igénybevételnél már nem!

Visszavonást 48 órán belül jelezni kell a „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Irodában!

Felajánlott tételek teljesítését 48 órán belül kell jelenteni a „Zengővidék” Családiés Ifjúsági Szolgáltató Irodának!

Honlap:

A felajánlásokat és a résztvevők egyenlegét a www.zengovidekkozpont.hu oldalon lehet megtekinteni.

Ha valaki új terméket/szolgáltatást kínál fel, vagy „elfogyott” a felkínált „áruja” akkor a felület kezelője felé jeleznie kell a „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Irodában, hogy korrigálják.

Pénznem:

Nincs ténylegesen kinyomtatott pénz a rendszerben, a pénz itt csak elszámolási egységként működik. Váradi petákunk teljes értékű pénzként funkcionál a rendszeren belül. Ezzel magyarázható, hogy mint az igazi pénzzel, ezzel is tudni kell gazdálkodni. Figyelnünk kell, hogy ne halmozzunk fel túl nagy adósságot, vagy éppen kezdjünk gyűjteni egy későbbi nagyobb kiadásra.

Szívességbankunk valutája a „VÁRADI PETÁK”

Ennek árfolyamaként ajánljuk: 1 óra = 60 váradi peták

Egyenleg:

Kezdésnél minden tag 0 „váradi petákkal” indul. „Vásárlásnál” az eladó plusz „pénzt kap” a vásárló mínusz „pénzt”. „Vásárlás” után mind két félnek le kell jelentenie a tranzakciót a vásárlás értékéről a „Zengővidék” Családi és Ifjúsági Szolgáltató Irodában.

Lehetőség van két fél közötti árucserére is!

„Vásárlás” illetve csere esetén a két fél adja meg az áruk értékét.

„Vásárlás” illetve szolgáltatás megvétele előtt az eladónak lehetősége van azt elutasítani!
Minőség:

A minőséget senki sem garantálja, nincsenek leírva elvárt minőségi követelmények, mégis minden tag törekszik a minél igényesebb munkavégezésre. A közösségben hamar híre megy annak, ha valaki jó munkát végez, de annak is, ha rosszat. A tagok itt nem a rövid távú haszonra törekszenek, hanem a jó kapcsolatok hosszú távú fennmaradásában érdekeltek.

 

Ötletlista a szívességbankok tagjainak

A KÖR kézikönyvből: „Mit kínálhatok fel?

Ez az ötletlista olyan javakat és szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek más LETS rendszerekben már előfordultak. Bár a lista korántsem teljes, alkalmas arra, hogy a gyakorlatilag korlátlan lehetőségek hatalmas körét szemléltesse. Ha nehézséget jelent a személyes szükségleteinek és kínálatának végiggondolása, fussa át a listát, és gondolja át újra!

Otthon és háztartás

A Te „inasod” egy napra, ablaktisztítás, ajándék választásban való segítség, bevásárlás, buli utáni takarítás, főzés utáni takarítás, gyerekbuli szervezésében segítség, gyors (házi) takarítás, házfelügyelet, kedvencek gondozása, konyhatündér, költöztetési segítség, könyvtári könyvek visszavitele, kutyasétáltatás, mosás mosógéppel, növények gondozása szabadság alatt, plusz segítség amikor beteg vagy, polcok felszerelése, porcelán javítás, szőnyegtisztítás, szőnyegisztítás tisztító géppel, várni a szállítókat, vasalás, videofelvételek készítése…

Élelmiszer
Esti partik szervírozása, főzés, vásárlás (házhoz), főzőtanfolyam, gyümölcslevek készítése, házi édességek, sütemények, házi gyógynövények, házi kenyér készítése, kecsketej és joghurt, kész ételek eladása, kompótok, lekvárok, savanyúságok, legjobb receptek és ötletek, méz és méhviasz, nagybani élelmiszer vásárlás, speciális diétás ételek, születésnapi torták, torták, sütemények, vacsorához (nagyobb létszámhoz) felszerelés kölcsönzése, zöldségek és gyümölcsök házhoz szállítása

Ruházat
Ruhák kölcsönzése, ruhák javítása, ruhatárad felújítása, függönyök felszegése, pulóverek kötése (bizományba), szín és stílus tanácsok, ruhák kiválasztásában segítség, kosztümök készítése és kölcsönzése, farmerek foltozása, stoppolása, hímzés és kézimunka, sífelszerelés kölcsönzése, foltvarrás (Patchwork), szőttesek készítése

Művészet és kisipar

Batikolás és szövetfestés, disco és/vagy zenekar, égetőkemence és fazekaskorong használata, ékszerek készítése, falidíszek készítése, fazekas termékek (bizományba), fényképészet, festmények szobrok készítése, gyertyakészítés, házi portrék készítése, illusztráció készítés, kazetták másolása (magnó), kézi másolás, kézműves termékek kereskedése, kézműves vásárok szervezése, papírmasé készítés, poszterek készítése és levilágítása, projektorok kölcsönzése, régi képkeretek felvásárlása, sötétszoba/stúdió megosztás (foto), statiszta munka, stúdiófelvétel készítése, szülinapi versek, történetmesélés, komédiák, utak szervezése (színház, mozi, kiállítások), üdvözlő lapok készítése, videokamera kölcsönzése, zenekarok gyakorló terme

Kerti munka

Kertészeti tanácsadás, kerti szerszámkölcsönzés (fűnyíró stb.), gyomirtás, fűnyírás, ásás, kerti munkás brigád – tegye rendbe kertjét egy nap alatt!, használja a kertem egy részét és a termés egy részével fizessen!, sövénynyírás, kerítésépítés és szerelés, beteg fák kezelése, bio növények, facsemeték, kert-tervezés, kerti ösvények, járdák kialakítása, kerti tavak, szökőkutak megépítése, kerti fészert keresek!

Elszállásolás, tárolás

Ágy reggelivel (barátai számára, ha önnek nincs elég helye), tárolás, padlás, száraz pince, kert és kerti sütés-főzéshez szükséges eszközök kölcsön, fészer, garázsbérlés, helyiség partikhoz, bódé vízhatlan ponyvával

Épületen belüli munkák

Festés, dekoráció, tapétázás, tapéta leszedés, bútorkészítés, restaurálás, festés, polírozás, lakberendezési tanácsadás, falfestés, márványmunkák, helytakarékos tervezés, bútorkárpitozás”